Második interjúnk a zöldég- és gyümölcsfogyasztásról szól. Anyukám, Paróczi Pálné zöldség-gyümölcs és virágüzletet üzemeltet Magyarnándorban. Őt kérdeztem az egészséges életmódról, különösen a zöldségek és gyümölcsök szerepéről az egészséges táplálkozásban.
-Miért fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása?
-Mert a zöldségekben és gyümölcsökben a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek találhatóak. Leginkább ezek azok, melyek erősítik immunrendszerünket, mely megvéd a betegségektől.
-Milyen gyümölcsöket ajánlatos fogyasztani ősszel és télen?
-Ilyenkor az őszi hónapokban érő gyümölcsöket érdemes fogyasztani. Ezek a következők: szilva, szőlő, alma, körte, dió. És a déli gyümölcsök: a mandarin, narancs, banán. Fontos, hogy ezeket napi rendszerességgel fogyasszuk.
-Hogyan készíthetjük el a zöldség- és gyümölcsféléket?
-Készíthetünk belőlük salátákat, savanyúságot. Zöldségekből főzeléket, köreteket, párolva, gyümölcsökből kompótot, befőttet. Mindkettőt süthetjük is. Mindegy, hogy milyen formában, de minden nap be kell illesztenünk az étrendünkbe.
-Köszönöm a beszélgetést.
Paróczi Viktória